Δηλωνεται κατηγορηματικα οτι, ολα τα δημοσιευομενα ποιηματα, αποσπασματα ποιηματων η, και στιχοι κ.λπ. λογοτεχνικα κειμενα ειναι απο εντυπες εκδοσεις ευρισκομενες στη κατοχη του διαχειριστη αυτου του ιστολογιου. Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση, γινεται link κατ' ευθειαν στα ιστολογια στα οποια βρισκονται και οχι αναδημοσιευση τους, ακομη κι αν δεν υπαρχει σχετικο απαγορευτικο σημα.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

περι Ποιησης...


" [... ]. Οσο για την ουσια της ποιησης, τον κοσμο καθε ποιητη: τα ποιηματα του τα ιδια θα σε κατατοπισουν στην εντελεια. Τα ποιηματα του ποιητη κ' η αγνη κι ολοθερμη δικη σου διαθεση. Χωρις τη δευτερη, κ' η σαγηνευτικωτερη ποιηση λυμαινεται τη σιωπη.

Μα στο σημειο τουτο επιτρεψτε μου ν' απαντησω σε μια φιλικη συντροφια νεων, που με ρωταει ειδικωτερα: Πως πρωτοδιαβαζει κανεις ενα ποιημα ποιητη που δεν τον ξερει;..
Κατα πολλους τροπους... Εμενα μουρχεται τουτος (και τον συνιστω):
Το διαβαζει πρωτα μονος, νοερα, κοντοστεκοντας οπου θελει' το διαβαζει υστερα αδιακοπα κι ακουστα' το απαγγελλει, τελος, οπως του παει ν' απαγγελλεται - κι αφηνεται στη σιωπη που ακολουθει, χωρις να διαλογιζεται τιποτε...
Σαν η απογευση το ζητα, διαβαζει κατα τον ιδιο τροπο κι αλλα ποιηματα του
ποιητη [... ]. Ετσι η πρωτη του γνωριμια - γνωριμια αμεση - στεκει η πρεπουσα και για πιο προχωρημενη κατοπι οικειωση του μ' αλλον εναν καλον ποιητη, διερμηνεα των προσωπικων του παθων και ποθων, η διπλανων του που πολυ τους νιωθει (ειτε πολυ τους μαχεται, μα ωστοσο τον συγκινουν). Σε περιπτωση, παλι, που η εντυπωση του απ' το ποιημα δεν ειναι οποια την περιμενε, κι αν τυχη και τονε ψυχρανε, το παραταει -δεν ωφελει να επιμεινη - και το ξαναδιαβαζει αλλοτε. Μα αν και τοτε δεν τον "πεισει", μη βιαστη να το καταδικαση, πριν το ξαναδη [... ].

Γενικωτερα θα προτρεπα τους φιλους να κανουν σοβαρο τους ασχολημα την ποιηση. Το 'παν - απανω' κι 'αργα και που' δε φτανει στην αντιποιοτικωτερη κι αντιπροσωπικωτατη εποχη μας. Θελει ταχτικο κι απολυμαντικο λουτρο η λασπη της, ισχυρο τονωτικο η πολυμορφη παραλυτικη της επενεργεια. "


( αποσπασμα απο τους προλογους στην " Ανθολογια της Νεοελληνικης
Γραμματειας - η Ποιηση " των Ρενου, Ηρακλη & Σταντη Αποστολιδη, 1983 )


Δεν υπάρχουν σχόλια: