Δηλωνεται κατηγορηματικα οτι, ολα τα δημοσιευομενα ποιηματα, αποσπασματα ποιηματων η, και στιχοι κ.λπ. λογοτεχνικα κειμενα ειναι απο εντυπες εκδοσεις ευρισκομενες στη κατοχη του διαχειριστη αυτου του ιστολογιου. Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση, γινεται link κατ' ευθειαν στα ιστολογια στα οποια βρισκονται και οχι αναδημοσιευση τους, ακομη κι αν δεν υπαρχει σχετικο απαγορευτικο σημα.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΒΑΛΙΑΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ









" Ο Σεμερτζιδης ειναι ενας απ' τους πιο σοβαρους τεχνιτες που του ανηκει ο τιτλος του ρεαλιστη ζωγραφου. Κι ειναι ρεαλιστης οχι μονο γιατι μενει κοντα στα πραγματα, μα γιατι προχωρει πιο μεσα, στην ουσια τους. Ετσι ο ρεαλισμος του, γινεται στα χερια του ενας τροπος διεισδυσης, αποκαλυψης της ουσιας στα ματια του θεατη. Ειναι αυτο που μπορει κανεις να το πει δυναμικο ρεαλισμο "

( " Επιθεωρηση Τεχνης ", Μα'ι'ος 1957 )


" Πολλοι επισκεπτες ειδανε στα εργα του ενα ειδος σοσιαλιστικου ρεαλισμου, τωρα πια ξεπερασμενου στα γεγονοτα και στις συνειδησεις. Θαλεγα, αντιθετα, οτι η αξια των εργων του Σεμερτζιδη τον ξεπερναει, παει πιο περα... Το μηνυμα του Σεμερτζιδη ειναι ακριβως το μηνυμα μιας πιστης ειλικρινους και αδιασειστης στο λαο, που ανηκει και γινεται η φωνη του, πιστη σ' ενα λαο που αποκαλυπτει σε καθε πραξη του μια τετοια αυστηροτητα προθεσεων και θελησεων, που να αποτελει ενα σημειο αναφορας και υποχρεωσης για τι ξεκινημα μιας οποιασδηποτε κινησης, που θελει να δωσει στη χωρα ενα πολιτικο προσωπο πιο ανθρωπινο... "

( αποσπασμα κριτικης του Luigi Bernardi, καθηγητη της ψυχολογιας της Τεχνης, στην ιταλικη εφημεριδα " Il Telegrafo " - 27. 3. 1973 )


" Ο Ελληνας αγροτης, εργατης, και η χαροκαμενη γυναικα ειναι το καθοδηγητικο του θεμα, που η συχνη επαναληψη του - χωρις να δηλωνει ενα συγκεκριμενο προσωπο - υπενθυμιζει μια ιδεα, ενα σκοπο. Σ' ολα του τα εργα η εμπνευση του προερχεται απο το περιβαλλον του, το οποιο απο την αρχη βρισκεται σε επαφη μαζι του: ανθρωποι του λαου, αγροτες, ανταρτες, εργατες και τοπια καμενα απο το λιοπυρι, παραμορφωμενα απο την αλμυρα της θαλασσας η καταστραμμενα απο το κακο χερι του ανθρωπου. "

( του Δρ. Δημητρη Παπασταμου - δ/ντη της Εθνικης Πινακοθηκης, καταλογος της εκθεσης του εργου του Βαλια Σεμερτζιδη - Μαρτιος 1977 )


Δεν υπάρχουν σχόλια: